A kandalló újra virágkorát éli, ami nem is csoda, hiszen nem csak gazdaságosan lehet vele fűteni, hanem még az otthonos hangulatról is gondoskodik.

Sokak álma, hogy egy kandalló mellé kuporodva olvasgatnak, beszélgetnek, miközben a tűz melegét és látványát élvezik. Ez a kép valóban idilli, de ahhoz, hogy megvalósuljon, nem csak a kandalló telepítésére kell odafigyelni, hanem arra is, hogy milyet fát használ benne. Az alábbiakban ehhez adunk néhány hasznos tippet.

A fa fajtája

A fa fajtája másodlagosnak tűnhet, pedig sok múlik rajta. Vannak kemény- és puhafák, előbbiek sűrűsége nagyobb, mint 500 kg/m3, utóbbiaké ennél kisebb. A puhafát csak gyújtósnak érdemes használni, mert könnyen meggyullad, de fűteni már keményfával érdemes, mert ennek nagyobb a fűtőértéke és tovább ég. Egyetlen hátránya, hogy nehezebben szárad ki, így a vágás után tovább kell várni a felhasználásával.
A legnépszerűbb keményfák:
bükk,
tölgy,
kőris és
– akác, bár ez gyengébb fűtőértékkel rendelkezik.

A nedvességtartalom jelentősége

A kandallóba csak megfelelően kiszárított fát érdemes tenni. Minél több nedvesség marad ugyanis a fában, annál többet kormol, annál jobban szennyezi a környezetet és annál nehezebb utána kitakarítani a kandallót. A nedves fa emellett a berendezés élettartamát is csökkenti. Frissen vágott fával fűteni gazdaságtalan, érdemes legalább egy évig szárítani, és csak ezután felhasználni, mert a nedves fának a fűtőértéke is jóval elmarad a szárazétól.

Fontos tudni, hogy a nem megfelelő anyaggal való fűtés egészségügyi kockázatokat is hordoz magában. A jóval nagyobb szálló por koncentráció miatt a nyálkahártya irritálttá válik, ami köhögést, nehézlégzést okoz és gyulladási folyamatokat indít el. A különféle háztartási hulladékok elégetése során mérgező anyagok szabadulhatnak fel.

Reméljük, hogy tudtunk segíteni a tüzelőberendezés megfelelő használatában. Ha további kérdése merült fel vagy éppen most keresi az ideális kandallót Budapesten, forduljon hozzánk bizalommal, csapatunk mindenbe készséggel segít!